Inspiratieblog

Deel 1: 9 Tips voor succesvolle samenwerking tussen ondernemers of ondernemingen

Also available in English

Jij hebt een onderneming, je bent zzp-er of je bent baas van een divisie bij een onderneming. Je wilt groeien, meer succes, nieuwe dingen doen. Alleen denk je er niet te kunnen komen. Wat kun je daar aan doen? De meeste mensen denken aan samenwerken. Waarom?
Waarom denk jij daaraan? Waarom wil jij samenwerken?

In deze blog krijg je aantal tips over samenwerken, partnerships, joint-ventures. Is er meer dat je wilt weten, vraag het en wij zoeken het voor je uit. Jouw Business Succes is onze uitdaging. Wij houden van een Business Boost bij onze klanten.

Ik ben benieuwd naar jouw antwoorden en nodig je uit om jouw antwoord in het reactie veld op te schrijven. Als waardering krijg je van mij, binnen twee weken, de compilatie van alle antwoorden, zodat je kan zien of jij de enige bent die zo over samenwerking denkt.

Deze week tips 1-3:

  1. Vraag jezelf af: heb ik een zakenpartner nodig om een succes te maken van mijn onderneming? Een zakenpartner is alleen dan nodig als daar meerwaarde uit komt voor jouw onderneming. Meerwaarde, bijvoorbeeld doordat de toekomstige partner toegang heeft tot financiering, een netwerk, of vaardigheden die jij niet hebt. Heb je al nagedacht om iemand in dienst te nemen, of als freelancer in te huren voor zolang het nodig is?
  2. Waarom heb jij iemand anders nodig? Wat ontbreekt er in jouw skill-set? Kun je het zelf leren, kun je het uitbesteden? Een partner die complementair is en tegelijkertijd een zelfde achtergrond heeft en jouw waarden deelt, blijkt uit de praktijk een versterking te kunnen zijn. Hoe dan ook jouw partner zal ook goed moeten zijn in jullie idee verkopen en nieuwe business binnen brengen. Ook al heeft hij een andere rol binnen het partnership.
  3. Doe er alles aan om je toekomstige partner zo goed mogelijk te leren kennen. Is er een klik? Voel jij je vrij om alles te delen, om alles te zeggen wat je denkt en voelt. Wat zijn zijn of haar drijfveren, waarom wil hij of zij samenwerken, wat voor ideeën leven er, welke waarden vindt hij of zij belangrijk. Wat is er voor partner? Hoe ziet de vriendenkring er uit? Wat is de ambitie? Zijn er nog dromen, die kunnen leiden tot een vertrek naar het buitenland? Kortom hoe zit de aanstaande partner echt in elkaar.

We hebben het tot hier gehad over waarom je wilt gaan samenwerken. Een samenwerking is iets persoonlijks. De klik met je partner is zeer belangrijk, het is het begin van het bouwen van vertrouwen.

Volgende week gaan we verder met Wat er belangrijk is in een samenwerking, partnership of joint-venture.

Laat je jouw reactie hieronder achter? Dank!

Image

George Begemann
Ik help managers dichter bij zichzelf blijven en succesvolle teams bouwen
Maak werk van je dromen!
Coaching en begeleiding van professionals, teams en organisaties om veranderingen te realiseren.

One Comment

  • Edith on dec 15, 2012 Antwoord

    Juist iets minder zoeken naar de klik, wat meer naar wat niet als vanzelf klikt, heterogeniteit uitnutten….in aansluiting op de vast ook heel diverse omgeving waarvoor je samen resultaatverantwoordelijkheid wilt nemen