Inspiratieblog

Deel 1: 9 Tips voor succesvolle samenwerking tussen ondernemers of ondernemingen

Also available in English

Jij hebt een onderneming, je bent zzp-er of je bent baas van een divisie bij een onderneming. Je wilt groeien, meer succes, nieuwe dingen doen. Alleen denk je er niet te kunnen komen. Wat kun je daar aan doen? De meeste mensen denken aan samenwerken. Waarom?
Waarom denk jij daaraan? Waarom wil jij samenwerken?

In deze blog krijg je aantal tips over samenwerken, partnerships, joint-ventures. Is er meer dat je wilt weten, vraag het en wij zoeken het voor je uit. Jouw Business Succes is onze uitdaging. Wij houden van een Business Boost bij onze klanten.

Ik ben benieuwd naar jouw antwoorden en nodig je uit om jouw antwoord in het reactie veld op te schrijven. Als waardering krijg je van mij, binnen twee weken, de compilatie van alle antwoorden, zodat je kan zien of jij de enige bent die zo over samenwerking denkt.

Deze week tips 1-3:

 1. Vraag jezelf af: heb ik een zakenpartner nodig om een succes te maken van mijn onderneming? Een zakenpartner is alleen dan nodig als daar meerwaarde uit komt voor jouw onderneming. Meerwaarde, bijvoorbeeld doordat de toekomstige partner toegang heeft tot financiering, een netwerk, of vaardigheden die jij niet hebt. Heb je al nagedacht om iemand in dienst te nemen, of als freelancer in te huren voor zolang het nodig is?
 2. Waarom heb jij iemand anders nodig? Wat ontbreekt er in jouw skill-set? Kun je het zelf leren, kun je het uitbesteden? Een partner die complementair is en tegelijkertijd een zelfde achtergrond heeft en jouw waarden deelt, blijkt uit de praktijk een versterking te kunnen zijn. Hoe dan ook jouw partner zal ook goed moeten zijn in jullie idee verkopen en nieuwe business binnen brengen. Ook al heeft hij een andere rol binnen het partnership.
 3. Doe er alles aan om je toekomstige partner zo goed mogelijk te leren kennen. Is er een klik? Voel jij je vrij om alles te delen, om alles te zeggen wat je denkt en voelt. Wat zijn zijn of haar drijfveren, waarom wil hij of zij samenwerken, wat voor ideeën leven er, welke waarden vindt hij of zij belangrijk. Wat is er voor partner? Hoe ziet de vriendenkring er uit? Wat is de ambitie? Zijn er nog dromen, die kunnen leiden tot een vertrek naar het buitenland? Kortom hoe zit de aanstaande partner echt in elkaar.

We hebben het tot hier gehad over waarom je wilt gaan samenwerken. Een samenwerking is iets persoonlijks. De klik met je partner is zeer belangrijk, het is het begin van het bouwen van vertrouwen.

Volgende week gaan we verder met Wat er belangrijk is in een samenwerking, partnership of joint-venture.

Laat je jouw reactie hieronder achter? Dank!

Image

Hein van Duivenboden: ‘Ik ben gewoon een mensenmens’

Ooit lang geleden overviel mij de gedachte dat als mensen alles geleerd hebben en weten hoe het leven in elkaar zit, dat ze dan verder mogen. Verder naar een volgend leven. Zo een mens, iemand die het door had, was Hein van Duivenboden, een mensenmens. In mijn boek lees je veel meer dan hieronder staat. Mooie inzichten!

Hein van Duivenboden,

hoogleraar interbestuurlijke samenwerking

‘Ik ben gewoon een mensenmens’

 

 

Reflectie

‘Ik ga er vanuit dat ik de wijsheid niet in pacht heb. Dat is altijd een gezonde instelling van me geweest. Ik geloof in het creëren van je eigen tegenspraak. Het hoeft niet per se tégen te zijn, als het maar andere invalshoeken zijn, andere perspectieven. Zo heb ik altijd gewerkt. Omdat je daar het meeste profijt van hebt.

Ik vind het belangrijk dat mensen elkaar de waarheid durven zeggen. Daar is een platte organisatie voor nodig, informeel, met een leider in het gezelschap, het maakt niet uit of dat de manager is of iemand anders. Het moet iemand zijn die expliciet ruimte maakt voor het maken van fouten, voor het nemen van risico’s, voor het zich kwetsbaar opstellen. Wat voorkomen moet worden, is halsstarrigheid: dit hebben we afgesproken, zo heeft het hoofdkantoor besloten, dit zijn de protocollen om te communiceren. Als dat domineert, heb je een hele grote hindernis te gaan om die ruimte te vinden.

Er zijn allerlei momenten in het leven waarvan je denkt: dat had ik anders moeten zeggen. Mail en sociale media vind ik een slecht medium als je emotioneel bent. Je ziet er geen gezicht bij, je hebt er geen gevoel bij. Niet doen is mijn advies. Ik ben daar zelf een paar keer ingetrapt. Je boodschap komt altijd verkeerd over. Dan moet je naar iemand toe gaan of de telefoon pakken. Dat maakt je een mensenmens.

 

Inspiratie

 

Privé word ik echt heel vrolijk van bepaalde muziek, van veel muziek trouwens. Je kunt mij midden in de nacht wakker maken om met vrienden een borrel te drinken en het over dit soort onderwerpen te hebben. Welk soort onderwerpen, muziek? Je kunt mij ook midden in de nacht wakker maken om met het gezin of de kinderen wat te gaan doen.

Je mag me midden in de nacht wakker maken om met mijn gezin wat te gaan doen.

Geestelijk blijf ik vitaal door te blijven lezen. Ik ben nogal een politieke- en nieuwsjunk. Tegelijkertijd moet ik mijn vak bijhouden. Daar praat ik met veel mensen over. In vitaliteit zit iets bruisends. Dat heeft te maken met plezier. En dan kom ik terug op het werken met mensen of de dialoog met vrienden of met familie of met teams werken. Dat is de basis van je eigen vitaliteit.

Er moet een balans zitten tussen vrije tijd en werk. Het is heel vaak voorgekomen dat ik helemaal opging in mijn werk en heel weinig tijd had om andere dingen te doen. Wanneer de omgeving en ikzelf daarmee om kunnen gaan, is het geen probleem. Als je het uiteindelijk maar compenseert met een enorme dosis vrije tijd met je naasten.

 

Actie 

Mijn valkuil, waardoor ik het te druk krijgt, is dat ik de dingen die echt belangrijk zijn te weinig aandacht geef. Of dat ik ze wel voldoende aandacht geef maar me helemaal kapot werk. Ik heb periodes gehad waarin ik zoveel tegelijk deed dat ik zowel onbelangrijke als belangrijke dingen belangrijk vond. Dan wist ik dat iemand anders beter was, maar als ik het zelf deed, ging het misschien sneller. Op zo’n moment moet je eigenlijk als prioriteit stellen dat de beste mensen bij jou aanhaken. Ik hang nog te vaak aan de oude wijsheid: als ik het zelf doe, weet ik zeker dat het goed gebeurt. Terwijl dat ten koste gaat van je balans en vaak ook van je omgeving. Dus is het niet verstandig om dat lang vol te houden.

Je moet in de gaten houden waar je je rust vindt.

Dan ben je ook meer waard voor anderen.

 

 

 

Het is verschrikkelijk onbescheiden om te zeggen, maar het geheim van mijn succes is het geloof in anderen. Het gunnen van kansen. Als je dat niet doet, kom je zelf ook niet verder.

Mijn tip voor executives, entrepreneurs, managers, leiders en bestuurders is:… lees het boek van George en ontdek wat Hein’s tip is.

 

Ik vind dit nog steeds het lastigste interview om terug te lezen. Ik ben er heel blij mee. Tegelijkertijd maakt het me heel verdrietig dat iemand met deze instelling niet meer mag bijdragen aan een mooiere wereld. Hein was een mooi mens.


Het mooie is dat de nagedachtenis aan Hein in leven wordt gehouden. Met het team ‘Ik rijd voor Hein’ is zijn weduwe Anne-Mieke, samen met vrienden volop bezig met het verzamelen van mooie en bijzondere items voor een veiling op 31 mei aanstaande. Een van de items is een gesigneerde versie van mijn boek ‘Leiderschap vanuit ’t hart’. Hein overleed aan de ziekte ALS. Samen kunnen we er wat aan doen om deze ziekte te bestrijden.

Link naar het team = https://tourduals.nl/teams/ik-rijd-voor-hein/


 

Hoe sta jij in het leven? Ben jij een mensenmens? Hoe behoud jij je balans? wat zijn jouw geheimen van jouw succes? Stel je vragen, deel je geheimen. Dat kan hier onderaan de pagina. Je krijgt altijd een antwoord of een reactie.

Wil je mijn boek ‘Leiderschap vanuit ’t hart’ bestellen, dan kan dat hier.

Maak werk van je dromen,

Katinka Huijberts: ‘JE BENT WAT JE DOET’

‘Je bent wat je doet’, zegt Katinka Huijberts. Dit jaar heeft mijn eerste boek het licht gezien. Om zover te komen heb ik prachtige gesprekken gevoerd met mensen die het in mijn beleving gemaakt hebben. Top executives, ambtenaren en een top-acadeem. Deze week neem ik je mee door een aantal uitspraken van:

KATINKA HUIJBERTS

directeur adviesbureau Catch Y

‘JE BENT WAT JE DOET’

 

Reflectie

 

Leiderschap wordt persoonlijk door wie je bent, door wat je meeneemt. Iedereen kan zeggen wat hij wil, maar uiteindelijk kijken mensen naar wat je doet. Wat je doet, is wie is je bent.

 

Je bent wat je doet.

Ik heb een heel uitgesproken idee over hoe je tot resultaat komt. Als je duurzaam iets wilt bereiken, moeten mensen intrinsiek gemotiveerd zijn. Als je context en visie, de stip aan de horizon, deelt met
 je mensen, dan kunnen ze zich verbinden met de visie en de doelstellingen die daarbij horen. Dan kunnen ze dus ook zelf nadenken over
hoe ze kunnen bijdragen aan het
 bereiken van dit doel, dat is heel krachtig. Soms hebben mensen hierbij ondersteuning nodig, dat is ook prima. Dit proces, het aanzetten van zelfsturing kost tijd en vraagt om vertrouwen.

 

 

Inspiratie

 

Zakelijk gezien vind ik het het allerleukst om met een team een resultaat neer te zetten waarbij van tevoren wordt gedacht dat het niet kan. Dat achteraf iedereen wauw zegt en positief verrast is. Het gaat mij niet alleen om het resultaat. Ik vind de route daar naartoe ook belangrijk, het zien groeien van mensen en teams. Er ontstaat een soort vliegwiel.

 

Mijn eigen motivatie is in grote mate intrinsiek. Iets extrinsieks geeft een zetje extra, maar mijn stip aan de horizon en het zetten van de stappen op weg daar naartoe is op zich genoeg. Dat geeft mij energie.

 

Mijn privérelatie is belangrijk om succesvol te zijn. Die geeft mij veiligheid en een basis. Soms heb je op je werk weleens een dag of een periode dat het allemaal niet zo loopt als je wilt. Dan geeft het mij een enorme rust dat ik kan denken: wat er ook gebeurt, ik stap om zes uur in de auto naar huis. Dan eet ik samen met Paul, drinken we gezellig een wijntje. Kletsen we over van alles, ook over ons werk overigens. Dan kan ik ook echt de boel gewoon even de boel laten zijn. Die veiligheid, dat is toch fantastisch?

Je bent wat je doet.

 

Actie

 

‘Duurzaam resultaat bereik je als je mensen zich verbinden met de organisatiedoelen’

 

Ik doe soms rollenspellen bij Nyenrode voor het Strategic Leadership Program. Dan ben ik opeens lid van de ondernemingsraad in plaats van bestuurder. Wat ik daar zelf ervaar, is dat bestuurders de mist in gaan omdat ze bang zijn voor wat ze mogelijk aan weerstand gaan krijgen. Ze staan totaal niet open en draaien hun eigen riedel af op basis van wat zij denken dat de ander wel zal vinden. Het gaat goed op het moment dat een bestuurder zegt: zeg het maar, ik hoor graag graag wat jullie in willen brengen. Je moet de energie en het vertrouwen hebben om, wat er ook komt te ontvangen en van daaruit verder bouwen. Ik denk dat dat iets is wat ik kan.

 

Moed betekent voor mij… als je dat wilt weten, moet je het boek van George lezen. Daar staan nog veel meer van mijn inzichten en ervaringen.

 

Het geheim van mijn succes is dat ik mijzelf over het algemeen minder toedicht dan andere mensen mij toekennen. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, zo ben ik opgevoed. Dat maakt dat ik ten opzichte van anderen altijd het gevoel heb dat ik een stap extra moet zetten, wat ik ook doe.

Wat mij drijft? Heb je nog meer van die rotvragen?

 

Zo leer ik en toets ik hoe het met mijn eigen ontwikkeling gaat. Hoe doe jij dat? Heb je vragen naar aanleding van bovenstaand stuk? laat die onderaan de pagina achter in het reactieveld. Je krijgt altijd antwoord.

Wil je mijn boek bestellen, dan click je hier.

Leiderschap vanuit ’t hart

Veel plezier en maak werk van je dromen

 

11 tips voor je eerste 100 dagen in een Executive positie

Je eerste 100 dagen

 

Laten we plannen voor 90 dagen en blij zijn als dat in 100 dagen lukt!

Mijn motto: stap voor stap!

 

Af en toe mag ik aan de zijlijn staan van een executive die een nieuwe uitdaging krijgt. Daarvoor heb ik een mooi programma ontwikkeld. Dat heet: ‘TilliT first 100 days in an executive role’. Dat woordje TilliT heeft te maken met de locatie waar mijn uitgebreide trainingen plaats vinden. Het is in Zweden en het woord betekent Fiducie, of vertrouwen. Dat is een van de kerningrediënten van Persoonlijk Leiderschap. Vertrouwen is wat je nodig hebt voor Leiderschap vanuit ’t hart*.

 

Krijg je binnenkort een nieuwe executive functie?

Mocht jij binnenkort promotie maken of een nieuwe uitdaging aangaan, dan zijn de volgende tips voor jou. Bedenk: die eerste honderd dagen krijg je nooit meer terug. Oscar Wilde had een mooie uitspraak: ‘You never get a second chance to make a first impression’. Maak jij promotie, of kom jij binnen bij een nieuw bedrijf op een stoel waar menig ander op had willen zitten? Dan is die ‘first impression’ erg belangrijk.

 

Mijn tips voor jouw eerste 100 dagen:

 1. Maak een plan

  Zorg dat jij een plan maakt voor de aanpak van je eerste honderd dagen en houd je er aan. Stel jezelf deze vragen tijdens het maken: wat wil ik bereiken? Bereiken na 1 dag, na 1 week, na 1 maand, na 3 maanden? Maak een strak plan. Je gaat de komende periode veel luisteren, vragen stellen en observeren.

 2. Focus

  Als je op het hoogste niveau gaat opereren zijn er drie zaken die de meeste aandacht vragen: mensen, waarden en strategie. Dat wordt je focus in de eerste 100 dagen.

 3. Visie

Zorg dat je een eerste opzet van jouw visie ontwikkelt. Een ruwe en simpele versie. Toets deze met mensen die je vertrouwt. Doe dit in de eerste twee weken. Zorg dat je een goed praat-document hebt. Ontwikkel een kort statement die jouw visie dekt.

 1. Jouw team

  Plan tijd in de eerste weken om alle mensen te ontmoeten die in jouw team zouden kunnen passen. Ontdek waardoor deze mensen gemotiveerd worden. Deel ook wat jou motiveert. Ontdek wie je kunt vertrouwen. Win hun vertrouwen. Observeer de reactie op jouw visie. Werk ook met een tool zoals Belbin, om de uiteindelijke samenstelling zo optimaal mogelijk te maken. Probeer je eerste 60 dagen jouw management team samen te stellen.

 2. Luisteren

  Plan tijd en evenementen in de eerste maand. Zorg dat je mensen ontmoet dwars door je eigen organisatie heen. Mensen dicht bij de klant weten heel goed wat er leeft en wat klanten van ‘ons’ vinden. Mensen in de operatie, de back-office, die weten heel goed wat er niet of wel werkt. Wat leeft er? Deel je visie en vraag om feedback. Je praat met mensen die het moeten gaan waarmaken.

 3. Wie bepaalt jouw succes?

  Jouw klanten hebben jou ook nodig. Die hebben ook wensen en lessen voor jou. Besteed de tweede maand aan je klanten. Dat kan 1 op 1. Je kunt ook een evenement organiseren, met als doel je visie delen en feedback ontvangen. Antwoorden op vragen waar ‘we’ de beste in zijn en van wie ‘wij’ nog lessen kunnen leren. Vraag ook welke alternatieven er zijn er voor jouw product of dienst?

 4. Belanghebbenden

  Kijk goed om je heen, luister en stel vragen. Ontmoet mensen die een belang hebben bij jouw succes. Zoals: je raad van commissarissen, sponsors of verenigingen die jij sponsort, belangenvereniging of een bond van gelijksoortige ondernemingen, toeleveranciers.

 5. Lessen van anderen

  Je hoeft niet alle fouten zelf te maken. Er zijn executives bij andere bedrijven die je voor zijn gegaan. Probeer er een aantal te ontmoeten. Vraag of je van ze mag leren.

 6. Waarden

  Normen en waarden zijn een mensen ding. Kies normen en waarden waar jij zelf het lopende voorbeeld van bent en die bijdragen aan het succes van de onderneming. Sommige mensen hebben ze en sommige vinden jouw normen en waarden niet zo belangrijk. Wat is jouw standaard? Maak die snel duidelijk. Neem afscheid van mensen die niet aan jouw normen en waarden voldoen.

 7. Strategie

  Jouw visie is het anker voor een missie. De missie van de organisatie is het anker voor de strategie van alle divisies. Zorg dat je na 100 dagen een goede en gedragen visie hebt ontwikkeld. Hoe korter, hoe beter. Mensen onthouden niet zoveel. De vraag aan jou is om prioriteiten te stellen en keuzes te maken.

 8. Presenteer

  Aan het einde van je 100 dagen presenteer jij jezelf en waar jij voor staat. Zorg dat je goed voorbereid bent. Onderga media training. Werk samen met je mediatrainer aan jouw verhaal. Maak het grijpbaar voor iedereen. Ken het uit je hoofd, zodat je contact kunt maken met je publiek. Zodat ze zien wie jij bent en waar je voor gaat. Nodig ze uit om je te helpen.

 

Zo zet je stappen in je eerste 100 dagen. Stappen samen met je organisatie om de wereld te laten zien dat ‘wij’ nog beter kunnen dan ‘wij’ tot nu toe hebben gedaan.

 

Dit zijn een paar van de belangrijkste punten.

 

Heb je vragen? Laat ze hieronder achter. Je krijgt altijd een reactie.

 

* ‘Leiderschap vanuit ’t hart’ werd onlangs officieel gelanceerd. Het is mijn eerste boek. Hier kun je meer lezen en bestellen.

7 inzichten op weg naar succes, na een TilliT training met George

Mooi gesprek met een van de deelnemers aan mijn training afgelopen 12 maanden en zijn 7 inzichten.

 

Afgelopen week zat ik met een van de mensen die afgelopen jaar mijn TilliT trianing heeft gevolgd. Dit is een jaarprogramma, waar ik nog een tijd langs de zijlijn blijf meekijken en coachen. We hadden het tijdens ons gesprek over belangrijke dingen die er zijn gebeurd en gedaan in het afgelopen jaar. Een van de eerste dingen die er door mijn client gezegd werd was: ‘ … dat ik veel meer mezelf ben en me geef in het leiding geven. Veel meer vanuit mijn persoon …’

 

Het valt mij op dat ik dit vaker hoor. Ik kan me hier iets bij voorstellen. Zoals ik het zie is een van de uitdagingen die je krijgt als je carrière gaat maken: jezelf blijven. Ongemerkt sluipen er kleine gedragingen en invloeden in jou. Je bouwt een beschermingslaagje om je heen. Je doet steeds iets meer om een volgende stap te bereiken. Voor je het weet ben jij jouw balans in je leven kwijt.

Mijn vitaliteit;
Relatie met familie en vrienden;
Werk en de maatschappij

 

De man waar ik mee sprak deelde ook dat hij vindt dat hij veranderd is. Veranderd door de TilliT training en in het afgelopen jaar dat wij samen gewerkt hebben aan zijn Persoonlijk Leiderschap. Mijn vraag was waarom?

‘ … niet omdat ’t moest, maar gaandeweg stelde ik mezelf de vraag: voel ik me er senang bij?. De verandering is ontstaan vanuit het besef dat dit de manier is om te gaan. Niet zo doen leidt tot interne conflicten bij mezelf. Mijn medewerkers krijgen anders een ander beeld van mij, dan ik ben. Dat is niet goed. Dat houd ik niet vol.’

 

Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

‘ … ja, in het kort komt dat door de U-curve. Praten, reflecteren, nadenken en geïnspireerd raken. En dan: gewoon doén!. Op een gegeven moment gewoon de knop om. Soms moet je wel een drempel over, maar daarna is het wel anders. Dat hebben we samen gedaan … ‘

 

Wat is dan de bijdrage geweest van George?

‘… spiegelen, LSD (luisteren, samenvatten en doorvragen), terug geven. Mijn aan het denken zetten. Mij een goed gevoel over mezelf geven….’

 

Wat was volgens jou het omslagpunt?

‘… Kan ik niet benoemen. Het is meer een proces. Zweden was heel belangrijk. Een anders stuk was de ontdekking van mijn passie of inspiratie. Mijn waarom. Was niet nieuw, maar heb ik in TilliT een plekje gegeven….’

Ook in de winter zijn er TilliT trainingen.

 

 

Wat kan George nog van je leren?

‘… Ik heb weer geleerd dat: weten hoe het moet is 1, maar het doen is écht een tweede grote stap. Het is moeilijk om het denken om te zetten in actie. Dat weet George al, maar mag hij nog meer rekening mee houden … Wat ik bedoel is dat er meer nodig is om mij sommige actiedrempels over te krijgen dan de boodschap herhalen. Ik weet wat ik moet doen en toch weerhoudt iets me om het ook te doen. Ik denk dat de actie dan niet bij me past, niet lekker voelt…’

 

‘…wat ik samenvattend graag wil zeggen is: George, jij bent er voor me geweest. Ik kon je altijd bellen. Je hebt me een positief gevoel over mezelf gegeven. Dat is wat ik nodig had. Fijn dat ik nu een hulplijn heb, die ik even kan bellen en dan samen sparren. Het is soms best eenzaam aan de top….’

 Samenvattend de 7 belangrijkste woorden: jezelf blijven, voelen, beseffen, proces, ontdekking, mijn waarom, doen, samen.

Herken je dit? Wil je er een keer over praten? Wil je aan de slag? Wil je een volgende stap maken in je carrière met iemand langs je zijlijn?
Je weet me te vinden. En weet: ik doe niets liever dan dit soort trajecten en van een groep managers een team maken.

Heb je een vraag, of wil je iets toevoegen, dan kan dat in het reactieveld onder aan de pagina.

Make dreams work

 

8 tips opgedaan tijdens de lancering van ‘Leiderschap vanuit ’t hart’

Heb je het boek al? Leiderschap vanuit ’t hart.

Afgelopen dinsdag 28 maart was het zover: de officiele lancering van het eerste boek van George Begemann. In de voorverkoop zijn er al meer dan 200 van verkocht. Nu ligt het boek bij het Centraal Boekhuis en kunnen alle winkels er aan komen. ManagementBoek.nl heeft het al op de schappen.

Hier een indruk van de dialogen die er ontstonden naar aanleiding van een vraag door Twan van de Kerkhof. De sessie begon met een interview van George Begemann door Twan.

Na deze ronde van dialogen ging George Begemann in gesprek met Ineke Veenstra en Henk Breukink. Twee mensen die hun sporen hebben verdiend in het internationale zakenleven. Mooie uitspraken waren:

Ineke Veenstra:

Ineke Veenstra neemt boek in ontvangst

 

 • Volharding, geloven in jezelf en goed je relaties om je heen onderhouden zijn belangrijke eigenschappen van een leider. Je moet ook een soort van nederigheid naar anderen voelen. Dan kan jij je achter de troepen scharen en er voor ze zijn.
 • Hoofd, hart en buik moeten goed in evenwicht zin met elkaar.
 • Ben je een brede leider, met een view, dan werkt dat het beste als je durft te vertrouwen op je medewerkers.
 • Leiderschap is niet zo heel succesvol. Het boek geeft daar heel goed inzicht in. Het is een persoonlijke weg die je moet gaan, met alle ups en downs. Vooral voor jonge mensen is het heel waardevol om die reflectie te lezen.

 

Henk Breukink:

Henk Breukink neemt boek in ontvangst

 • Mijn rol in het leven is om andere mensen beter te laten functioneren.
 • Ben je een leider of ben je een begeleider?
 • Luisteren is ongeveer het enige wat ik kan.
 • Je moet niet alles willen weten, anders word je compleet gek. Sommige dingen gebeuren gewoon. Laat dat ook eens gebeuren, geef daar ook wat ruime voor.

 

Wat roepen deze 8 uitspraken op bij jou?

 

Tijdens de nazit deelde een van de gasten het volgende inzicht. Hij ging er tot noch toe vanuit dat je als leider een zekere dominantie moet hebben. Noem het een overwicht. Wat hij hoorde van Henk en Ineke heeft hem aan het denken gezet. Wat betekent het om je kwetsbaar op te stellen? Hoe ben je van waarde voor een team dat aan jou rapporteert? Hoe mag de verhouding luisteren versus zenden zijn?

Ik ben heel benieuwd naar jouw reflectie, jouw vragen. Wil je die delen met onze lezers? Dat kan onderaan de pagina.

Tot volgende week

Make dreams work

6 tips van Ineke Veenstra om je succes te laten groeien

Officieel wordt mijn boek: ‘Leiderschap vanuit ’t hart’ volgende week gelanceerd. De meeste geïnterviewden zijn daarbij. Een daarvan:

INEKE VEENSTRA

Tot voorkort concernmanager real estate & facility services FloraHolland, nu: Member Board of Directors Evean

Ineke is een mooi mens. Ze komt rustig over, maar kan goed uitleggen hoe ze de zaken ziet. Hieronder een samenvatting van haar interview.

‘FOUT LEIDERSCHAP BESTAAT NIET’

REFLECTIE

“Visie onderscheidt een leider van een manager. Een leider neemt je mee naar een visie of inspireert je. Ik gebruik heel vaak het verhaal van de Kleine Prins als ik het over leiderschap heb. De essentie van dat sprookje is dat als mensen over de zeeën willen zeilen, je ze geen schip moet laten bouwen, maar ze moet laten verlangen naar de zee.

‘Ik heb niet zoveel erkenning nodig’

Je begint altijd met de waaromvraag: waarom doen we de dingen zoals we ze doen? En wat doen we? Dan pas komt het hoe, de strategie. Het liefst willen mensen altijd met het hoe beginnen. Met de structuur, de processen. Maar dat is niet de goede volgorde.

 

INSPIRATIE

Ik ben een geboren Drent. Ik kom echt uit het veen. Dat zie je nog steeds, ik sta met beide voeten op de grond.

Dienstverlening motiveert mij echt, het voor je klanten willen doen. Voor klanten mag je mij midden in de nacht wakker maken. Het andere wat mij heel erg drijft, is er voor mijn medewerkers zijn. Er werken hier drieduizend mensen, daarvan stuur ik er driehonderd aan.

Inspiratie haal ik van buiten.

Ik lees veel en laat me inspireren door andere leiders. Ik werk heel graag voor onze nieuwe CEO, die brengt echt iets anders. Hij zorgt voor vernieuwing.

Zonder samenwerking boek ik geen zakelijk succes. Ik heb dat gemerkt toen ik voor mijzelf werkte. Dat was een van de dingen die ik toen het ergst miste, collega’s. Ik had heel veel vrijheid, maar niemand die ik kon bellen.

Nieuwsgierigheid vind ik een van de kenmerken van goede leiders. Als je niet nieuwsgierig bent, hoor je nooit wat er op de werkvloer speelt. Dan luister je alleen naar je eigen verhaal. Bij nieuwsgierigheid horen twee vaardigheden: luisteren en vragen stellen. Je gaat ergens staan, luistert naar het verhaal van mensen en vraagt wat daar achter zit. Zo krijg je verbinding.

Inpsiratie

Inpsiratie

ACTIE

In 2012 is gezegd: we gaan van een vestigingsorganisatie naar een concernbedrijf. Toen werd duidelijk dat sommige onderdelen echt geïntegreerd moesten worden. Als ik hier ga zitten met een managementteam, kost het me twee uur om een nieuwe structuur te bedenken. Dat is niet de uitdaging. De uitdaging is om een visie te ontwikkelen. Ik ben zes weken gaan rondneuzen en met mensen gaan praten. Toen was ik er achter wat het probleem was.

Ik motiveer mijn team door ze veel vertrouwen te geven. Ik maak duidelijke resultaatafspraken met ze. Uiteindelijk is het dat wat telt. Hoe ze dat resultaat behalen, daar zijn ze totaal vrij in.

Focus, daar heb ik misschien ook wel een talent voor. Dat maakt ook dat ik hier totaal niet gestrest zit. Ik kan heel goed op het moment focussen. In dit gesprek ben ik ook echt in het nu. Mijn hoofd is niet ergens anders.

Ik kan heel makkelijk NEE zeggen. Dat hoort bij kiezen. Kiezen is JA zeggen, maar ook NEE zeggen..

‘Ik kan heel makkelijk NEE zeggen

 

Mijn tip aan executives: echt, lees het boek van George.”

Welke reactie roept dit bij jou op? Welke vragen heb je aan Ineke? Hieronder het artikel is een plek om jouw vraag of reactie achter te laten. Doe dat alsjeblieft. Je krijgt altijd een antwoord.

 

Tot volgende week, tot het volgende blog. Geniet en maak werk van je dromen. Dat geeft focus en leidt tot succes.

 

Logo George_RGB300

 

De Millennial Generation gaat onze wereld veranderen, 2 tegengestelde inzichten.

Jip van Driest heeft juni 2016 de Hogere Hotelschool in Den Haag afgerond. Zij reageerde op een filmpje dat ik had gedeeld van Simon Sinek over de Millennial Generation. Dat filmpje zie je ook hieronder (het kan zijn dat je moet doorclicken naar YouTube; sorry).

Deze materie boeit mij, omdat deze generatie invloed heeft op de Management Teams waar ik mee werk. Daarom deze week Simon Sinek en Jip van Driest over de Millennial Generation, bezien van twee kanten. Ik vraag je om jouw reactie onderaan de pagina achter te laten. Je krijgt altijd antwoord. Veel leesplezier!

Jip schreef: “Hieronder mijn mening over Simon Sinek on The Millennial Generation. Ik wil er nog wel bij zeggen, dat hij over het algemeen wel een van mijn favoriete sprekers is. Laat ik beginnen met de statements  waar ik mezelf wel in herken als onderdeel van ‘’The Millennial Generation’’.

De eerste vraag die Simon Sinek stelt is; waarom zijn Millennials moeilijk om te managen. Ik denk dat dit ligt aan hoe er in grote bedrijven wordt gewerkt. In veel grote bedrijven worden veel dingen nog op een traditionele en ouderwetse manier gedaan. Millennials hebben nieuwe inzichten, zijn vaak innovatief en meer met technologie bezig. Bedrijven die dit niet ondersteunen zullen het inderdaad erg moeilijk krijgen om deze generatie te managen. Daarnaast is er binnen veel grote bedrijven (dat denk ik ) veel weerstand tegen veranderingen. Verandering is juist wat deze generatie nodig heeft. Ik wil persoonlijk uitgedaagd worden en in een vernieuwend, groeiend en innovatief bedrijf werken. Soms lijkt het, ook bij mij op kantoor, alsof alles is dicht geroest en er weinig tot geen ruimte is voor veranderingen.

 

 • Millennials hebben hogere verwachtingen.

Ze verwachten dat ze snel carrière kunnen maken, allemaal speciaal zijn en veel geld verdienen. Hier ben ik het mee eens. Dit gevoel heb ik zelf ook. Het gevoel dat ik carrière moet maken en dat je dromen werkelijkheid kunnen worden, zolang je er maar in gelooft.

 • Millennials zijn ongeduldig

Hier herken ik mezelf ook in. Als je iets nodig hebt, dan bestel je het gewoon via internet. Als je werk niet bevalt, dan neem je ontslag en zoek je weer wat anders. Millennials zijn ook ongeduldig als het aankomt op werk tevredenheid. Veel Millennials zijn snel ontevreden over hun werk en toekomst. Ik herken dit heel erg. Ik werk zelf bij een grote corporate en ik hoor van veel mensen en collega’s dat het een super goed bedrijf is om voor te werken. Zelf merk ik dat niet zo. Ik begin mezelf steeds vaker af te vragen of dit wel is wat ik wil en of ik hier echt gelukkig ben.

 • Voor Millennials is social media erg belangrijk

Millennials hebben een verlangen om ‘’geliked’’ te worden  op social media. Likes, wat andere van je vinden, hoeveel vrienden je hebt etc speelt een grote rol in het leven van veel Millenials. Ook voor mij is dit erg belangrijk. Tegenwoordig wel minder, maar rond eind middelbare school was dit bijzonder van belang voor zelfvertrouwen etc.

 

Met de volgende punten ben ik het oneens

 • Millennials zijn slecht opgevoed

Slechte opvoeding heeft er absoluut niets mee te maken. Mijn ouders hebben mij geleerd om juist hard te werken, maar wel dat alles mogelijk is zolang je maar enthousiast bent en doorzet. Dat onze ouders ons het gevoel hebben gegeven dat wij speciaal zijn vind ik onzin. Elke ouder vind zijn kind speciaal. Dit is niet iets nieuws voor deze generatie en ‘’bad parenting’’ heeft dan ook absoluut geen relatie tot de millennial generation op zich.

 • Verslaafd aan technologie

Technologie, waaronder internet en mobieltjes, speelt een ontzettende grote rol in het leven van Millennials, maar verslaafd is wel een extreem begrip. Ik ben zelf niet verslaafd aan mijn mobiel en leg hem dan ook het liefst wat vaker weg. Ik denk wel dat ik een van de uitzonderingen ben en dat er veel Millennials wel verslaafd zijn aan hun mobieltje, Ipad, computer, internet etc. “

 

“Ik hoop dat je er wat aan hebt, en als je vragen hebt kan je mij altijd mailen!” schreef Jip onderaan haar e-mail. Datzelfde geldt ook voor mij: laat je reactie onderaan de pagina achter (button). Mocht je een vraag hebben, laat dan even weten of die voor George of voor Jip is.

 

Maak werk van je dromen! Dan creëer je focus. Daardoor heb je sneller succes.

 

 George Begemann Leiderschap vanuit 't hart

 

 

Els van der Plas: ‘FORMULEER NOOIT MEER DAN DRIE DOELEN’

Wil jij meer succes in je leven hebben? Volg dan de komende weken de blogs over mijn boek. Prachtige voorbeelden van hoe je in het leven kunt staan en genieten. Genieten van je successen en van een rijk privé leven.

Deze week: ELS VAN DER PLAS

algemeen directeur Nationale Opera & Ballet

‘FORMULEER NOOIT MEER DAN DRIE DOELEN’

Reflectie

‘Leiderschap, dat ben jij. Dat is het persoonlijke aan jouw leiderschap. Je brengt jezelf mee.

Visie heeft heel erg te maken met intuïtie en gut feeling. Dat is natuurlijk heel erg moeilijk, want niemand kan in de toekomst kijken. Je moet er gevoel voor hebben, in welk bedrijf je ook zit.

Ik heb me bij het ontwikkelen van mijn visie in de eerste plaats laten beïnvloeden en inspireren door de organisatie zelf. Wij staan in de top tien van de wereld. Het is heel belangrijk dat je dat behoudt en bevestigt. Ik heb gekeken naar: wat is voor ons en de buitenwereld belangrijk en hoe kun je dat verder ontwikkelen?

Inspiratie

Om vitaal te blijven, eet ik heel goed en drink ik niet. Geen koffie en geen alcohol. Ik wandel ook veel. Mentaal is het voor mij heel belangrijk om inhoudelijk te worden uitgedaagd. Dat ik op een of andere manier met mijn vak bezig ben.

‘Een topinstituut moet zich omringen met mensen die op topniveau functioneren‘

Els van der Plas in Leiderschap vanuit 't hart van George Begemann

Plezier is super belangrijk. Dat be
tekent voor mij een interessant en 
inspirerend leven leiden. Af en toe
 moet je ook eens lekker kunnen 
lachen. Als je dat niet kunt, moet
 je ophouden met je werk.

Actie

De balans tussen werk en familie, vrienden, sport, engagement en kunst is een uitdaging, vooral omdat ik een perfectionist ben en er niet goed in ben om mijn werk half te doen – ik geef liever alles dan de helft. Gelukkig werk ik in een omgeving die mij inspireert en uitdaagt. Mijn prioriteiten zijn altijd inhoudelijk gedreven.Els van der Plas in Leiderschap vanuit 't hart van George Begemann

Ik ben iemand die rationeel nadenkt, maar ook vaak op intuïtie beslist. Ik denk weleens, dit gaat niet werken. Dat neem ik ook mee. Ik zorg wel dat ik heel goed geïnformeerd ben, dat van daaruit keuzes worden gemaakt. Soms moet ik kiezen, maar kan ik het nog niet. Ik maak dan toch een keuze en blijf kijken hoe het verder gaat. Kiezen is richting geven.

‘Het komt bij mij vanuit de inhoud, niet vanuit de drang om carrière te maken’

Dat geeft focus. En dat gaat over aandacht. Focus is aandacht.

Mijn tip aan iedere executive: blijf je-zelf. Doe je niet anders voor dan je bent. Wees eerlijk. Ook als je fouten maakt, want daardoor kom je ge- loofwaardig over. Mensen moeten het gevoel hebben dat je meent wat je zegt en doet wat je zegt. Ook al krijg je het niet in één of twee jaar.

 

In het boek lees je meer over Els en de achtergronden van haar stellingen. Officieel komt mijn boek 28 maart uit. Op deze site kun je het boek nu al bestellen.

Maak werk van je dromen. Dan krijg je focus. Dat helpt om sneller successen te bereiken.

 

George Begemann Leiderschap vanuit 't hart

 

Henk Breukink: ‘MIJN ROL IS OM ANDEREN BETER TE LATEN FUNCTIONEREN’

In de komende weken neem ik je mee door mijn boek. iedere week een korte samenvatting van de interviews. Deze week:

HENK BREUKINK
coach en commissaris

 

 

Het mooie aan Henk is dat hij geen mening geeft, maar inzichten deelt. Deze week zijn belangrijkste inzichten, geplukt uit mijn interview met hem. In mijn boek lees je, natuurlijk, nog veel meer en leer je hem nog beter kennen.

Henk Breukink en George Begemann met boek Leiderschap vanuit 't hart

Henk Breukink: ‘MIJN ROL IS OM ANDEREN BETER TE LATEN FUNCTIONEREN’

Reflectie

‘Wat leiderschap in mijn ogen persoonlijk maakt, is hoe iemand in de
 passie zit, hoe iemand tegen focus 
aankijkt, hoe iemand kiest. Voor leiderschap is nodig dat je anderen kunt meenemen. Ik denk dat je zo’n
 tien procent van de samenleving
kunt beschuldigen van persoonlijk 
leiderschap. De meeste mensen zijn van nature volgers. Ik worstel nog steeds met de vraag wanneer iemand zich voldoende onderscheidt om het woord ‘leiderschap’ te mogen gebruiken.

Ik ben altijd op zoek geweest naar het echte in mijzelf en anderen.

Ik heb heel lang een dogma met mij meegedragen: “je zult niet scheiden”. Het is heel onverstandig om met zo’n voorop gezette gedachte te leven. Ik heb daarmee een belangrijk stuk van de werkelijkheid volstrekt geblokkeerd. Uiteindelijk belandde ik in een situatie die ik bijna iedereen zou toewensen: geen huwelijk, geen huis, geen baan, en dat allemaal tegelijkertijd. Dan word je teruggeworpen op jezelf. Leer je jezelf omhoog te trekken en te denken: wat is er dan wel? Laten we het daar maar mee gaan doen. Dan vind je die weg weer. Je ontdekt je eigen sterktes. Dat is een fantastische ervaring.

Het mooie van oud worden is dat ik mezelf de luxe permitteer om niet de hele tijd te praten, maar om te luisteren. Als je besluit dat je het allemaal wel weet, hoor en zie je nooit meer wat.

 Henk Breukink Wordle

Inspiratie

‘Intuïtie is een van mijn
 grote vrienden.

Durf je nee te zeggen tegen verleidingen? Stel je jezelf de vraag of iets bij je past? Of je iets wilt met die mensen of die organisatie? Is er een onderwerp waar je überhaupt iets mee wilt? Als je vaak genoeg durft te kiezen, komt er vanzelf focus. Door nee te zeggen tegen andere dingen, focus ik mijn energie en doe ik die twee dingen beter.

Mensen vragen weleens: wat is het geheim van jouw succes? Welk succes? Ik ken helemaal geen succes. Ik claim geen succes. Ik ben gezond. Ik ben gelukkig. Dat ik mij gelukkig voel, is het resultaat van hard aan mijzelf werken. Van continue zelfreflectie en steeds de vraag: wat ben ik aan het doen? Is dit wie ik echt ben en wat ik echt wil doen? Zo kun je de weg naar succes misschien definiëren. Als reflectie. Als continu met jezelf in verbinding blijven.

Een privérelatie is essentieel. Zonder dat zou ik niet weten wat er gebeurt. Mijn relatie met Marijke biedt mij een veilige basis. Terwijl ze er helemaal niet vaak is. Maar daar gaat het niet om. We vechten ook nooit, we vullen elkaar aan. Ik word prettig gecorrigeerd of gestimuleerd. Ik moet er niet aan denken dat ik dat niet meer heb.

Het moment van grootste vreugde in mijn leven beleefde ik anderhalf geleden. Toen hadden we hier in huis een hele lange tafel en zaten er zes kinderen met aanhang en vrienden. Dan zit ik aan het hoofd van de tafel en kijk ik alleen maar. Dat is geweldig. Die mensen hebben het allemaal naar hun zin en met de meesten gaat het goed. Ze eten en drinken lekker. Dan denk ik: wat een rijkdom.

 

Als ik ergens op terugkijk, wil ik plezier en voldoening voelen én kunnen zeggen: dat hebben wij of ik toch maar mooi voor elkaar gekregen.

Mijn TIP voor veel mensen in Nederland: probeer je eens af te vragen wat het gevolg is van niks doen. Doe gewoon iets niet. Kijk eens wat er dan gebeurt. Durf dat.

Na het lezen van mijn boek deelde Henk het volgende met mij:

“Het klinkt raar maar ik heb met ontroering dit verhaal gelezen, George.

Wat prachtig opgeschreven.”

 

Mooi gesproken. Wil je meer lezen uit het interview met Henk, bestel dan mijn boek (nu nog in de voorverkoop via mijn site).

Welke vragen en inzichten roept dit stuk bij jou op? Ik wil het graag horen. Jouw reactie kun je achterlaten en je krijgt altijd een antwoord.

Tot volgende week en: maak werk van je dromen,

 

Logo George_RGB400

 

Leuke lessen uit het voorwoord en inleiding van mijn boek

Leiderschap vanuit ’t hart. Wat betekent dat voor jou? In mijn boek vind je een inleiding door Twan van de Kerkhof en een voorwoord door mijzelf. Vandaag in dit artikel een paar stukjes daaruit.

Macht en autoriteit versus onzekerheid

Twan: ‘de belangrijkste boodschap die ik uit het boek haal – en waar ik het hartgrondig mee eens ben – is dat een leider niet langer kan leiden vanuit macht of autoriteit, maar alleen op basis van wie hij of zij is.’ Het klinkt zo simpel, maar dat is het niet, wat Twan hier stelt. De leider van vandaag heeft andere kwaliteiten nodig. Een leider vandaag zal zich eerder onzeker voelen. Obama in a mix of private and workZo ook Obama. Zijn kinderen Malia Ann en Natsha zieden toen: ‘Just be you, daddy.’

Twan gaat ook in op het maken van keuzes. Bij het maken van keuzes is ‘nee’ zeggen tenminste zo belangrijk als ‘ja’ zeggen. Vorige week deelde Katja Staartjes, de eerste Nederlandse vrouw die de Mount Everest beklom, nog een van haar lessen in keuzes. peakperformance_katjastaartjes_HRTijdens een klim naar een van de hoogste bergen in de wereld,  moest het team 30 meter voor het bereiken van de top besluiten om te keren en terug te gaan. Nog maar 30 meter!  Kiezen is nee zeggen, nee tegen alle andere opties, zeg ik altijd. Hier was het ‘Nee’ zeggen tegen het ultieme gevoel van een bergtop halen. Het zijn de lessen die de leiders van vandaag geleerd moeten hebben.

Inspiratie

Mijn missie is de glimlach terug brengen bij de werkende mens. Dat draagt bij aan een mooiere wereld. Als je dan Obama hoort praten over zijn eigen onzekerheid, wie zijn wij dan om onze ego’s groot te houden en ons daar achter te verschuilen. Ik wens al mijn lezers inspiratie toe uit het lezen over 18 toppers in ons eigen land. Vrouwen en mannen uit de overheid, de zaken- en de academische wereld.

Wie ben ik en wat beweegt me?

Ik heb bedrijfskunde gestudeerd en ben cum laude afgestudeerd aan de TU Eindhoven. Ik heb bijna 14 jaar in andere landen mogen wonen en werken. Veel verschillende culturen en gebruiken meegemaakt. Een rijkdom aan leiderschapservaringen op mogen doen.

In 2001 besloot ik na een zeereis op de Stille Zuidzee het roer om te gooien en als coach aan de slag te gaan. Als coach en trainer leg ik mij toe op persoonlijk leiderschap. Dat komt neer op mensen de droom helpen vinden die ze in de rat race van het (bedrijfs)le- ven zijn kwijtgeraakt. Ik wil de glimlach zien terugkomen.

Mensen komen bij me omdat ze mij als klankbord zien en omdat ze vertrouwen in me hebben. Ze durven zaken uit zowel hun werk als privé-leven met me te delen. Op deze manier zetten ze stappen in hun eigen leven. Als het aan mij ligt, maken ze werk van hun dromen. Dat beweegt mij! Daar mag je me midden in de nacht voor wakker maken.

De opbouw en de rode draad van mijn boek

De interviews in mijn boek hebben een bepaalde rangschikking en structuur. Daarvoor heb ik twee modellen gebruikt. 41RVV722Z3L._SX347_BO1,204,203,200_Het eerste model is de U-curve van Jawoski, Sharmer, Senge en Flowers. Zij stellen dat wij een stuk van ons talent niet benutten. Dat komt door de druk van onze tijd. We kunnen ons potentieel volgens deze dame en heren veel beter benutten, door meer tijd te besteden aan reflectie. Reflectie door de stilte op te zoeken en nieuwe ideeën te laten ontstaan en inspiratie op te doen.

 

Het tweede model dat ik heb gebruikt, is van mijzelf.

Hoe blijf je in balans?

Hoe blijf je in balans?

Dat noem ik het Ik-Wij-Zij-model. ‘Ik’ staat voor mezelf en alles wat ik doe om mijn vitaliteit te bewaken. ‘Wij’ staat voor mijn privérelaties. ‘Zij’ staat voor mijn bijdrage aan de maatschappij en mijn werk. Door de interviews te lezen, ontdek je hoe ik zelf in het leven sta. De antwoorden, de prachtige verhalen en prive foto’s van de geïnterviewden maken het een inspirerend boek.
Een boek wat jou verder kan helpen in onze drukke wereld.

Visie is de zakelijke vertaling van je droom.

Op mijn visitekaartje staat: Visie is de zakelijke vertaling van je droom. In de interviews heb ik die visie proberen te ontdekken. Mooie, ontspannen gesprekken met diepgang en ontboezemingen waren het. Sommige geïnterviewden vonden het confronterend om hun woorden terug te lezen. Voor mij was dat een teken dat het een goed gesprek was, met prachtige inzichten. Met de publicatie van dit boek is er een droom van mij uitgekomen!

Ik wens je veel leesgenot toe.
Wie weet ontdek je nog een verborgen droom bij jezelf.

Wanneer kan ik het boek lezen

Officieel komt het boek 28 maart uit. Maar … het is nu in de voorverkoop via mijn website.

Wat maakt dit artikel wakker bij jou? Welke vraag roept het op? Of heb je een reactie, die je wilt delen? Dat kan in het veld hieronder. Laten we samen leren en elkaar inspireren. Schrijf jouw reactie hieronder op.

 

Make dreams work

Make dreams work