Inspiratieblog

Hein van Duivenboden: ‘Ik ben gewoon een mensenmens’

Ooit lang geleden overviel mij de gedachte dat als mensen alles geleerd hebben en weten hoe het leven in elkaar zit, dat ze dan verder mogen. Verder naar een volgend leven. Zo een mens, iemand die het door had, was Hein van Duivenboden, een mensenmens. In mijn boek lees je veel meer dan hieronder staat. Mooie inzichten!

Hein van Duivenboden,

hoogleraar interbestuurlijke samenwerking

‘Ik ben gewoon een mensenmens’

 

 

Reflectie

‘Ik ga er vanuit dat ik de wijsheid niet in pacht heb. Dat is altijd een gezonde instelling van me geweest. Ik geloof in het creëren van je eigen tegenspraak. Het hoeft niet per se tégen te zijn, als het maar andere invalshoeken zijn, andere perspectieven. Zo heb ik altijd gewerkt. Omdat je daar het meeste profijt van hebt.

Ik vind het belangrijk dat mensen elkaar de waarheid durven zeggen. Daar is een platte organisatie voor nodig, informeel, met een leider in het gezelschap, het maakt niet uit of dat de manager is of iemand anders. Het moet iemand zijn die expliciet ruimte maakt voor het maken van fouten, voor het nemen van risico’s, voor het zich kwetsbaar opstellen. Wat voorkomen moet worden, is halsstarrigheid: dit hebben we afgesproken, zo heeft het hoofdkantoor besloten, dit zijn de protocollen om te communiceren. Als dat domineert, heb je een hele grote hindernis te gaan om die ruimte te vinden.

Er zijn allerlei momenten in het leven waarvan je denkt: dat had ik anders moeten zeggen. Mail en sociale media vind ik een slecht medium als je emotioneel bent. Je ziet er geen gezicht bij, je hebt er geen gevoel bij. Niet doen is mijn advies. Ik ben daar zelf een paar keer ingetrapt. Je boodschap komt altijd verkeerd over. Dan moet je naar iemand toe gaan of de telefoon pakken. Dat maakt je een mensenmens.

 

Inspiratie

 

Privé word ik echt heel vrolijk van bepaalde muziek, van veel muziek trouwens. Je kunt mij midden in de nacht wakker maken om met vrienden een borrel te drinken en het over dit soort onderwerpen te hebben. Welk soort onderwerpen, muziek? Je kunt mij ook midden in de nacht wakker maken om met het gezin of de kinderen wat te gaan doen.

Je mag me midden in de nacht wakker maken om met mijn gezin wat te gaan doen.

Geestelijk blijf ik vitaal door te blijven lezen. Ik ben nogal een politieke- en nieuwsjunk. Tegelijkertijd moet ik mijn vak bijhouden. Daar praat ik met veel mensen over. In vitaliteit zit iets bruisends. Dat heeft te maken met plezier. En dan kom ik terug op het werken met mensen of de dialoog met vrienden of met familie of met teams werken. Dat is de basis van je eigen vitaliteit.

Er moet een balans zitten tussen vrije tijd en werk. Het is heel vaak voorgekomen dat ik helemaal opging in mijn werk en heel weinig tijd had om andere dingen te doen. Wanneer de omgeving en ikzelf daarmee om kunnen gaan, is het geen probleem. Als je het uiteindelijk maar compenseert met een enorme dosis vrije tijd met je naasten.

 

Actie 

Mijn valkuil, waardoor ik het te druk krijgt, is dat ik de dingen die echt belangrijk zijn te weinig aandacht geef. Of dat ik ze wel voldoende aandacht geef maar me helemaal kapot werk. Ik heb periodes gehad waarin ik zoveel tegelijk deed dat ik zowel onbelangrijke als belangrijke dingen belangrijk vond. Dan wist ik dat iemand anders beter was, maar als ik het zelf deed, ging het misschien sneller. Op zo’n moment moet je eigenlijk als prioriteit stellen dat de beste mensen bij jou aanhaken. Ik hang nog te vaak aan de oude wijsheid: als ik het zelf doe, weet ik zeker dat het goed gebeurt. Terwijl dat ten koste gaat van je balans en vaak ook van je omgeving. Dus is het niet verstandig om dat lang vol te houden.

Je moet in de gaten houden waar je je rust vindt.

Dan ben je ook meer waard voor anderen.

 

 

 

Het is verschrikkelijk onbescheiden om te zeggen, maar het geheim van mijn succes is het geloof in anderen. Het gunnen van kansen. Als je dat niet doet, kom je zelf ook niet verder.

Mijn tip voor executives, entrepreneurs, managers, leiders en bestuurders is:… lees het boek van George en ontdek wat Hein’s tip is.

 

Ik vind dit nog steeds het lastigste interview om terug te lezen. Ik ben er heel blij mee. Tegelijkertijd maakt het me heel verdrietig dat iemand met deze instelling niet meer mag bijdragen aan een mooiere wereld. Hein was een mooi mens.


Het mooie is dat de nagedachtenis aan Hein in leven wordt gehouden. Met het team ‘Ik rijd voor Hein’ is zijn weduwe Anne-Mieke, samen met vrienden volop bezig met het verzamelen van mooie en bijzondere items voor een veiling op 31 mei aanstaande. Een van de items is een gesigneerde versie van mijn boek ‘Leiderschap vanuit ’t hart’. Hein overleed aan de ziekte ALS. Samen kunnen we er wat aan doen om deze ziekte te bestrijden.

Link naar het team = https://tourduals.nl/teams/ik-rijd-voor-hein/


 

Hoe sta jij in het leven? Ben jij een mensenmens? Hoe behoud jij je balans? wat zijn jouw geheimen van jouw succes? Stel je vragen, deel je geheimen. Dat kan hier onderaan de pagina. Je krijgt altijd een antwoord of een reactie.

Wil je mijn boek ‘Leiderschap vanuit ’t hart’ bestellen, dan kan dat hier.

Maak werk van je dromen,

George Begemann
Ik help managers dichter bij zichzelf blijven en succesvolle teams bouwen
Maak werk van je dromen!
Coaching en begeleiding van professionals, teams en organisaties om veranderingen te realiseren.